Kdo by to neznal. Sotva narazíme na něco, co nám pomáhá nebo celkově usnadňuje práci, tak si to většinou zamilujeme a nechceme se získané věci vzdát. Něco podobného bylo s obyčejnými sáčky. Tedy oni zase tak nejsou obyčejné, jsou totiž opatřené praktickým zavíráním. A abychom byli úplně přesní, tak možná jsou již ve výrobě přes sedmdesát let, jen k nám na trh se dostaly až po delším čase. Nyní jsme za ně rádi, protože jejich využití je nejen praktické, ale zároveň i velmi účinné, jelikož potraviny v nich zůstávají daleko delší dobu čerstvé a chráněné před vnějšími vlivy. Hlavně před vzduchem.
Dá se říci, že princip je velmi podobný, jako když zapínáme zip na svém oblečení. Jeho úkolem je především spojit dvě strany k sobě takovým způsobem, aby držely a žádný tlak je nemohl oddělit. Pokud je zip v pořádku, tak skutečně vydrží i větší nátlak. A tak stejně jako se naše oblečení používáme stále dokola, tak stejnou funkci mají zip sáčky s posuvným jezdcem. Dají se rozepínat a znovu zapínat.
Mnohé se již změnilo
Byly doby, když se sáčky objevily na trhu, že lidé zápasili s jejich používání, nechápali, že stačí použít jen jezdec a tak často utrhávali celé zavírání. Také je pravda že se v mnohém změnila i samotná technologie. Vylepšilo se zavírání, vpustily se do sáčků různé barvy a také velikosti. Rázem se staly oblíbenou součástí našich domovů a užitečnými pomocníky v kuchyni. Veškeré suroviny zde naleznou svoje útočiště. Zip, který sáček chrání, nám umožňuje při šikovné manipulaci vytlačit vzduch a tím samozřejmě potraviny lépe chrání. Výhodou je, že sáčky si dobře rozumí i s mrazicím boxem, tudíž není problém do nich uzavřít prakticky cokoliv, co potřebujeme zamrazit. Výborné jsou menší sáčky na bylinky, kdy se dají jednoduše otevřít, odebrat, zavřít a opět vložit do přihrádky. To se vyplatí například při větší sklizně pažitky nebo petrželky. Skvělá je i majoránka nebo kopr, kdy jejich aroma nepronikne do volného prostoru a co si budeme povídat, čerstvé bylinky daleko lépe ochutí naše kuchařské dílo.